k2
250 m2
900m3
Nederlands / English

Houtskelet woning in Eelderwolde, in de buurt van Groningen.

Landschappelijke- en bouwregels vereisten een architectuur met hellende daken en natuurlijke kleuren in zwart of bruin. In eerste instantie voelde het wat beperkend om binnen deze randvoorwaarden te ontwerpen. Maar bij het bekijken van het bredere gebied waar dit huis is gebouwd, hebben de strikt gecontroleerde landschapsinrichting en stedenbouw heel goed gewerkt. Hoewel K2 minimalistisch is en is ontworpen als een gelijkvloerse bungalow, past het goed tussen de meer traditionele meergezinswoningen die K2 omringen. Technisch gezien is K2 ontworpen richting het zuiden, met de meeste glazen gevels. De noordgevel heeft veel minder glas. De zuidgevel heeft een overhang om te voorkomen dat de zon het huis in de zomer opwarmt, terwijl de zon vrij naar binnen kan schijnen in de winter. Het energieverbruik zou bijna nihil moeten zijn. Het huis haalt zijn energie uit zonnepanelen en een geothermische warmtepomp. Het dak is ontworpen met drie hellende dakvlakken, waarvan het dakvlak uit het zicht de zonnepanelen heeft.Het dakvlak dat naar het zuiden gericht is en in het zicht ligt, is bedekt met vegetatie en houten gevelbekleding. Dit is een belangrijk architectonisch gegeven. Zonnepanelen vormen een goede en schone energiebron, maar we hoeven niet te leven met hun dominante en weinig romantische uitstraling. Waar mogelijk kunnen zonnepanelen onopvallend hun werk doen. Op die manier heeft K2 een veel natuurlijker en minder technische uitstraling dan veel van de huizen eromheen waar zonnepanelen het uiterlijk domineren.

De materialen van dit huis zijn voornamelijk hout, beton en geanodiseerd aluminium in een warme tint. Het aluminium en de slanke raamkozijnen gecombineerd met gezaagd hout voor de gevelbekleding blijven onbehandeld. De materialen worden gezien zoals ze zijn, in hun proces van veroudering. Het huis vereist weinig onderhoud terwijl het in de loop van de komende jaren zijn uiteindelijke uiterlijk krijgt. Het groen zal hoger en kleurrijker worden, het hout dat aan de zon blootgesteld wordt grijzer. Het aluminium en de betonnen terrassen zullen nauwelijks veranderen, waardoor het huis zijn moderne en frisse uitstraling behoudt.
Het huis heeft een grote hal in vergelijking met de gebruikelijke Nederlandse gangen. Dit is een belangrijk kenmerk van het huis. Het is de hal waar je elke dag jassen verwisselt en je schoenen aantrekt. Het is waar je gasten ontvangt. Het is de eerste ruimte van je huis die verbinding maakt met alle andere ruimtes. Het moet veel meer zijn dan alleen functioneel.

De ingang van het huis wordt gevormd door een grote, kolomvrije overhang waar een auto kan worden geparkeerd. Ideaal in het Nederlandse klimaat met veel regen en wind. In de winter is er geen behoefte om ijs van de autoruiten te krabben wanneer de auto onder de overhang geparkeerd staat. En met een gezin van drie personen is het in- en uitstappen van de auto op deze manier veel comfortabeler, zelfs in vergelijking met een garage.

Het huis heeft minimalistische details, zonder goten en dakranden. De raamkozijnen zijn geïntegreerd in de muren en achter de gevelbekleding. Het lijkt alsof de muren zich uitstrekken tot in de lucht zonder enig frame tussen wandstucwerk en glas wanneer je door de daklichten kijkt.
Deze details zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet afleiden van de ruimtelijke kwaliteit en het karakter van het huis.
Design studies & landscapingFrançois Verhoeven
ArchitectThe Netherlands
00 31 61 four four four 8765
Francois Verhoeven © 2024

Home
Contact
About
Media
Instagram
Divisare
Pinterest