k340300 m2
1200m3

Tekeningen
Doorsneden
Plattegronden
Gevels west zuid
Gevels noord oost
Studies
Nederlands / English

Villa k340 staat in Vroondaal gelegen in Madestein, een prachtig natuur en recreatiegebied, grenzend aan de duinen en het strand van Kijkduin en Ter Heijde. 

Vroondaal kent planologisch een aantal toegewezen “woonsferen”. k340 staat in de woonsfeer “De Hoogte” waar moderne villa’s mogen staan in een landschap van kunstmatig aangelegde heuvels. Het ontwerp van deze villa sluit er op aan met een split-level plattegrond die met de heuvel meebeweegt. Daardoor is een gevarieerd spel ontstaan tussen landschapsontwerp en architectuur. De entree,  lager en bij de weg en in het verlengde er van de woonkamer hoger op de heuvel.

Het architectonisch ontwerp kenmerkt zich door een compositie van houten delen en een kalk(krab)pleister. Beide natuurlijke materialen in hun meest ruwe natuurlijke vorm contrasteren met de esthetische verdelingen van gevels en ranke aluminium kozijnen. Gevelhout loopt voor de ramen langs in de voorgevel. De stoere vorm die zo is ontstaan krijgt in de avond een ander bijna sprookjesachtig beeld door licht dat tussen de geveldelen door naar buiten schijnt. De grote taats-deur die in gesloten toestand opgaat in het gevelbeeld zorgt voor een zekere geleding en privacy van de entree.
Vanuit een centraal trappenhuis en een er mee verbonden buitenruimte is zicht op alle ruimten op de verschillende verdiepingen. 

Villa K340 is zorgvuldig gedetailleerd zonder sprongen in de vloer tussen binnen en buiten en kozijnen die achter de geveldelen en pleisterwerk zijn weggewerkt. De houten gevels zijn “dakrandloos”. In het volume van pleisterwerk zijn de ramen teruggelegd waarbij de contour van de hoofdvorm door loopt van dakrand tot aan maaiveld. In het interieur zijn kozijnen toegepast van vloer tot plafond zonder stijlen en dorpels geheel vlak in de wanden opgenomen. De plafonds op de begane grond zijn hoog tot 3,3 meter en op de verdieping 2,8 meter. Door een verhoogde dakrand zijn de zonnepanelen op het dak niet te zien.

K340, verbruikt vrijwel geen energie als gevolg van de toepassing van driedubbel glas, een geothermische warmtepomp, CO2 gestuurde balansventilatie en overstekken die in de zomer de zon weren en in de winter juist toe laten.

De vergunningsvrij gerealiseerde garage is geïntegreerd in het architectonisch ontwerp en voorzien van een groendak. Dit dak maar ook de tuin rondom het huis is aangelegd en ontworpen door Biotooptuinen. De organische natuurlijke tuin met vijver is een verrijking van het geheel en sluit goed aan bij moderne vormgeving van het huis.


François Verhoeven
ArchitectThe Netherlands
00 31 61 four four four 8765
Francois Verhoeven © 2024

Home
Contact
About
Media
Instagram
Divisare
Pinterest